Ewa / Przepisy / Krem z pieczarek

Opis przygotowania

Pieczarki obrać, przekroić na pół, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojoną cebulę i kilka ząbków czosnku. Skropić oliwą, przyprawić solą i estragonem - najlepiej świeżym, ale może być suszony. Upiec w piekarniku - temp. 200 st. C, 20-25 minut.

Wraz z powstałym sosem przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym na grzybach suszonych. Zagotować, następnie zmiksować. Można też przełożyć do wielofunkcyjnego robota z funkcją podgrzewania, zalać bulionem i zmiksować. Doprawić suszonym imbirem i białym pieprzem. Podawać z kleksem śmietany i ciastem francuskim, udekorowane natką pietruszki.

Z gotowego ciasta francuskiego wyciąć kwadraty lub prostokąty. Ułożyć na blasze piekarnikowej. Każdy kawałek posmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć plasterek wycięty z pieczarki (bardzo cienki, w kształcie całego grzyba - kroimy wzdłuż pieczarki). Oprószyć solą i upiec w piekarniku na złoty kolor - temp. 200 st. C, 12-15 minut.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 500 g - pieczarek
  • 1 - cebula
  • 4 ząbki - czosnku
  • ½ l - bulionu warzywnego
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 łyżeczka - estragonu
  • szczypta imbiru
  • gęsta śmietana
  • natka pietruszki
  • Dodatkowo
  • ciasto francuskie
  • kilka pieczarek
  • jajko do posmarowania
  • sól
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 187

Maj to okres przyjęć komunijnych. Ewa podpowie jak urozmaicić menu na takiej...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów