Ewa / Przepisy / Krem z dyni i papryki

Opis przygotowania

Dynię przekroić na pół, wydrążyć, pokroić na ósemki. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przyprawić solą i roztartym w dłoniach tymiankiem. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez ok. 1 godzinę.

Papryki ułożyć na drugiej blasze i piec przez 30 minut.

Po upieczeniu papryki pokroić na kawałki, usunąć gniazda nasienne, obrać ze skórki. Warzywa przełożyć do robota (dyni Hokkaido nie trzeba obierać), wrzucić czosnek i posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Zalać wywarem jarzynowym i zmiksować. W razie potrzeby dodać sok z cytryny.

Podawać z kleksem śmietany, prażonymi pestkami oraz olejem z pestek dyni.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 - dynia Hokkaido
  • 3 - papryki czerwone
  • sól gruboziarnista
  • tymianek
  • oliwa
  • 2 ząbki - czosnku
  • 1 - papryczka chili
  • ½ l - bulionu warzywnego
  • 2 łyżki - soku z cytryny
  • śmietana do dekoracji
  • prażone pestki dyni
  • olej z pestek dyni
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 287

Ponieważ sezon dyniowy w pełni, dyni nie może zabraknąć w „Ewa gotuje”....

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów