Ewa / Przepisy / Sakiewki z karkówką

Opis przygotowania

Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do zamykanego naczynia. Wlać wino, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, wycisnąć sok z ½ cytryny, przyprawić igiełkami rozmarynu, wlać oliwę, oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Warzywa pokroić na mniejsze kawałki (pomidorki na pół). Zamarynowane mięso rozłożyć na kawałkach pergaminu (30 cm x 30 cm). Na mięsie ułożyć jarzyny, na warzywa pokruszyć trochę fety. Zrobić sakiewki. Związać dratwą.

Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez ok. 1 godzinę. Podawać w pergaminie.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 kg - karkówki wieprzowej
  • 6 - ziemniaków
  • garść fasolki szparagowej
  • 2 - marchewki
  • kilka młodych cebulek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 200 g - fety
  • Marynata
  • 250 ml - białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki - czosnku
  • sok z cytryny
  • świeży rozmaryn
  • 1 łyżka - oleju
  • sól
  • pieprz
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 280

Ostatnie dni lata to doskonały czas na kiszenie ogórków. Wystarczą 2-3...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów